Ładowanie strony... proszę czekać!



Jeśli strona nie chce się załadować kliknij Tutaj
 
 
    
 
  FORUM@INFOKOLEJ.PL   INFOKOLEJ.PL   M.INFOKOLEJ.PL   FB.COM/INFOKOLEJ


Poprzedni temat :: Następny temat
Idź do strony 1, 2  Następny
Linia Szczytno - Ostrołęka
Autor Wiadomość

NS Płeć:Mężczyzna
Użytkownik


Dołączył: 29 Paź 2009
Skąd: Kraków

PostWysłany: 23-04-2011, 16:34   Linia Szczytno - Ostrołęka Odpowiedz z cytatem

Chciałbym się dowiedzieć, czy jeszcze istnieje linia z Szczytna do Ostrołęki, oraz czy jest jeszcze przejezdna ?

Czy może ma ktoś informacje na temat ruchu na tej linii za czasów jej świetności. Także informacje na temat tej trasy od momentu jej powstania do czasów wygaszania popytu i położenia lagi na tą linię ?

Czy zna ktoś jakąś bibliografię nt kolei w Warmińsko-Mazurskim ze szczególnym uwzględnieniem węzłów w Szczytnie i Braniewie ?

Z góry dzięki za wszelką pomoc. Jestem z południa Polski ale bardzo mnie interesuje Wasz region i ciężko z wiedzą w zakresie historii danych linii.
Przejdź na dół
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość

fox35 Płeć:Mężczyzna
Użytkownik


Dołączył: 26 Lut 2010
Skąd: Olsztyn

PostWysłany: 23-04-2011, 18:21    Odpowiedz z cytatem

Witaj . Wejdź na stronę forum wmtmk jest cała masa info na temat losów kolei na Warmii i Mazurach. Co do Szczytno-Ostrołęka w maju po 10-ciu latach wznawia się ruch na odcinku Szczytno -Wielbark. Duża w tym zasługa fabryki Ikea w Wielbarku, która się rozkręca z produkcją. Pzdr.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość

Exsimus Płeć:Mężczyzna
Przyjaciel


Dołączył: 23 Lut 2009
Skąd: Silesia

PostWysłany: 26-04-2011, 12:50    Odpowiedz z cytatem

Cytat:
Co do Szczytno-Ostrołęka w maju po 10-ciu latach wznawia się ruch na odcinku Szczytno -Wielbark


Ba ponoć nawet jest wola UM, aby jeździły tam SA106
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email

Groźny Fanatyk Płeć:Mężczyzna
Użytkownik


Dołączył: 16 Wrz 2009
Skąd: Poznań Karolin

PostWysłany: 26-04-2011, 13:18    Odpowiedz z cytatem

fox35 napisał/a:
Witaj . Wejdź na stronę forum wmtmk jest cała masa info na temat losów kolei na Warmii i Mazurach. Co do Szczytno-Ostrołęka w maju po 10-ciu latach wznawia się ruch na odcinku Szczytno -Wielbark. Duża w tym zasługa fabryki Ikea w Wielbarku, która się rozkręca z produkcją. Pzdr.


Nooo.... wreszcie jakaś pozytywna wieść! Very Happy

_________________
EX "Groźny Fanatyk"
Łomża - Ostrołęka - Tłuszcz - Warszawa - Łowicz - Łódź - Ostrów Wkp - Grabów nad Prosną
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość

gryff
-Usunięty-
Gość

PostWysłany: 01-05-2011, 00:31   

Ktoś chyba zapędził się z tą wiadomością ż od maja wznawia się ruch pociągów Szczytno -Wielbark jaj już wszystkim wiadomo na tej lini a konkretnie do Szyman będzie modernizacja w planie jako drugi etap ,pierwszy etap rozpocznie się od Olsztyna do Szczytna już latem a całość przedsięwzięcia ma trwać 20 miesięcy ,na stronach PR nie ma żadnej wzmianki o wznowieniu połączenia Szczytno -Wielbark od maja a już właśnie rozpoczynamy ten miesiąc
Powrót do góry

Hubi Płeć:Mężczyzna
Użytkownik


Dołączył: 01 Maj 2011

PostWysłany: 01-05-2011, 16:07    Odpowiedz z cytatem

Cytat:

PostWysłany: 01-05-2011, 00:31 Temat postu:
Ktoś chyba zapędził się z tą wiadomością ż od maja wznawia się ruch pociągów Szczytno -Wielbark jaj już wszystkim wiadomo na tej lini a konkretnie do Szyman będzie modernizacja w planie jako drugi etap ,pierwszy etap rozpocznie się od Olsztyna do Szczytna już latem a całość przedsięwzięcia ma trwać 20 miesięcy ,na stronach PR nie ma żadnej wzmianki o wznowieniu połączenia Szczytno -Wielbark od maja a już właśnie rozpoczynamy ten miesiąc


Na ulicy Kochanowskiego w Szczytnie został odnowiony przejazd kolejowy, został odświeżony semafor, wymieniono w kilku miejscach podkłady i przeczyszczono z krzaków szlak do Szyman (dalej nie sprawdzałem), a do tego przed przejazdem na ul. Kochanowskiego 5 dni temu postawiono znaki "Uwaga!Wznowiono ruch pociągów" To chyba o czymś świadczy Smile
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość

gryff
-Usunięty-
Gość

PostWysłany: 02-05-2011, 20:07   

A jednak PR milczą ,być może pojawią się takie połączenia od 1 czerwca
Powrót do góry

Hubi Płeć:Mężczyzna
Użytkownik


Dołączył: 01 Maj 2011

PostWysłany: 03-05-2011, 00:43    Odpowiedz z cytatem

Wczoraj ponadto zobaczyłem przed przejazdem w Siódmaku oraz w dwóch innych miejscach znaki: "Uwaga! Od dnia 01.05.2011r. wznowiono ruch pociągów". Może tylko towarowe póki co...?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość

conen Płeć:Mężczyzna
Sponsor


Dołączył: 22 Gru 2009

PostWysłany: 03-05-2011, 13:14    Odpowiedz z cytatem

Gdyby nie to lotnisko w Szymanach dawno już tylko resztki by z tego zostały. A tak zawsze istnieje szansa na rekatywację.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość

pp Płeć:Mężczyzna
Przyjaciel


Dołączył: 28 Gru 2009
Skąd: Skądinąd

PostWysłany: 05-05-2011, 15:31    Odpowiedz z cytatem

No to super. Będzie ruch do Wielbarka. Powiat przasnyski przejął Chorzele-Parciaki. Jest zatem szansa na uratowanie całości do Ostrołęki przed rozbiórką. Pisałem maile gdzie się dało, zachęcam i was. Może samorządowcy ruszą teraz głowami?
Poza tym, OIDP, to przed zamknięciem od Wielbarka do Nidzicy było 80km/h. Teraz rosną tam krzaki, ale należy pamiętać że to najkrótsze połączenie z Warszawy w stronę Szczytna, Pisza, Rucianego z kierunku Warszawy przez Nidzicę. Może warto pomolestować także tamtejszych samorządowców i UM w Olsztynie?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość

gryff
-Usunięty-
Gość

PostWysłany: 07-05-2011, 19:43   

Tak będzie ruch do Wielbarka ale narazie tylko towarowy nawet czerwcowa korekta jazdy która jest dostępna już na stronie PR nie przewiduje wznowienia ruchu pasażerskiego na tej lini
Powrót do góry

pawelu Płeć:Mężczyzna
Przyjaciel


Dołączył: 09 Lip 2008
Skąd: Warszawa

PostWysłany: 09-05-2011, 10:28    Odpowiedz z cytatem

Pomysł świetny żeby dalekobieżne na Mazury z Warszawy puszczać od Nidzicy przez Wielbark, i Szczytno. Tylko skoro IC się wycofuje z odcinka od Działdowa do Olsztyna przez Nidzicę i Olsztynek gdzie jest drut i szlakowa w granicach 90 km/h, to nie ma siły żeby puścili coś na niezelektryfikowanym odcinku Nidzica-Szczytno-Pisz-Ruciane-Ełk. Poza tym nie zapominajmy, że kiedy był jeszcze ruch pasażerski między Nidzicą i Szczytnem to nawet nocny pociąg z Warszawy do Ełku przez Szczytno, Ruciane, Pisz jechał do Olsztyna i dopiero tam była zmiana loka i stamtąd na Szczytno. A nawet w czasach przed 1987 rokiem kiedy odcinek od Działdowa do Olsztyna nie był zelektryfikowany i już w Działdowie była zmiana lokomotywy i tak jechał przez Olsztyn.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość

pp Płeć:Mężczyzna
Przyjaciel


Dołączył: 28 Gru 2009
Skąd: Skądinąd

PostWysłany: 09-05-2011, 11:38    Odpowiedz z cytatem

pawelu, no nie do końca. Były wyjątki i warto do nich wrócić. W latach 1962-64 jeździł tu sezonowy ekspres Mazur na SN61 z Warszawy do Rucianego właśnie przez Działdowo - Nidzicę - Wielbark - Szczytno. Ze Wschodniej do Nidzicy jechał 2h15 minut, czyli tak jak dziś (!!!).
Co do wycofywania się z linii spalinowych przez PIC - a kto powiedział że to muszą być oni, a nie inny przewoźnik? A może na początek połączenie przesiadkowe w Nidzicy? Choćby w sezonie, albo pod studentów - piątki i niedziele plus sensowne skomunikowania: w Nidzicy do/z Wawy, w Szczytnie do/z Olsztyna. I tak nic bezpośredniego z Wawy nie dociera teraz na Mazury, bo wszystko kończy bieg w Olsztynie.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość

pawelu Płeć:Mężczyzna
Przyjaciel


Dołączył: 09 Lip 2008
Skąd: Warszawa

PostWysłany: 09-05-2011, 12:33    Odpowiedz z cytatem

pp: dzięki za sprostowanie, okresu z lat 1962-64 akurat zupełnie nie pamiętam, jestem na to po prostu zdecydowanie za młody. Oczywiście, że konkurencja dla PIC by się tu przydała, i dobrze byłoby gdyby całą linię Nidzica-Szczytno i dalej do Ostrołęki i Ełku reaktywować. Wystarczyłoby ułożyć rozsądnie rozkład jazdy i jakieś przystępne ceny biletów i chetni by się znaleźli. I wtedy właśnie tak skomunikować aby ten regio do Szczytna czy nawet dalej w głąb Mazur i Kurpii w Nidzicy był skomunikowany z TLK czy IR z Warszawy. Tym bardziej, że dopóki linia z Nidzicy do Szczytna była używana to 3 pary pociagów Nidzica-Szczytno-Nidzica codziennie kursowały. A do roku 1987 ranny "Kormoran" do Warszawy był skomunikowany w Nidzicy z osobowym ze Szczytna. Później gdy odcinek Olsztyn-Nidzica-Działdowo zelektryfikowano przemianowano go na Express i jakoś nie pamiętam czy był skomunikowany. W kierunku północnym to posp. "Stoczniowec" z Warszawy do Gdyni w Działdowie był skomunikowany z osobowym do Nidzicy i Olsztyna a ten w Nidzicy z osobowym do Szczytna. I trzeba przyznać, że zawsze to skomunikowanie było, tym bardziej, że "Stoczniowiec" często łapał opóźnienia już do Działdowa i te osobowe w Działdowie i Nidzicy zawsze czekały na siebie. Nieraz jechałem do Nidzicy właśnie "Stoczniowcem" z przesiadką w Działdowie. Nie było tłumaczenia, że to inna spółka i tego typu bzdety. Niestety, zaraz po tym na początku lat 90-tych ruch pasażerski z Nidzicy do Szczytna został zawieszony a teraz to jak się patrzy na to torowisko to tylko trawa po kolana. Aż żal patrzeć.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość

Exsimus Płeć:Mężczyzna
Przyjaciel


Dołączył: 23 Lut 2009
Skąd: Silesia

PostWysłany: 10-05-2011, 00:00    Odpowiedz z cytatem

Cytat:
Tylko skoro IC się wycofuje z odcinka od Działdowa do Olsztyna przez Nidzicę i Olsztynek gdzie jest drut i szlakowa w granicach 90 km/h


Ile razy można tłumaczyć, że IC wywala z tej trasy pociągi tylko na czas remontu wiaduktu, którym idą tory do Olsztyna na linią Warszawa - Gdynia !!!
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
Wyświetl posty z ostatnich:   
Strona 1 z 2 Idź do strony 1, 2  Następny
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  



HomeRegulaminRejestracjaAdministracjaUżytkownicyStatystykiAlbum
Powered by phpBB modified by Przemo © phpBB Group. Copyright © 2005-2020 infokolej.pl